close button

Download now!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vigyázz, kész, rajt – a versenyjátékok főbb típusai

A hagyományosan a sportjátékokhoz sorolt versenyjátékok az őket ihlető futamokhoz hasonlóan bámulatos fejlődésen mentek keresztül. Hiszen kezdetben a technológiai limitáció nagyban befolyásolta a programok élvezeti értékét, mert a készítők ha akartak, sem tudtak volna markánsan egyedi koncepciókat tető alá hozni.   

Ám az egyre erősebb hardvereknek hála, megkezdődhetett a lassú, azonban annál markánsabb fejlődés. Ebből adódóan ma az érdeklődők a bőség zavarával küzdenek, mivel számos, drámaian eltérő műfajből választhatnak. Mi pedig, miután célunk, hogy a jövő lehető legtöbb Esportolójának segítsünk abban, hogy megtalálhassa a maga kedvencét, igyekszünk bővíteni a felhozatalunkat. Legújabb blogbejegyzésünkben ezért a zsáner három legfontosabb altípusait vesézzük ki, hogy a kategóriával még csak ismerkedők eldönthessék, hogy melyik is illik a legjobban a stílusukhoz. 

Arcade versenyjátékok

A műfaj ősforrásai. Létrejöttüket a szükségből kovácsolt erénynek köszönhetik, pontosabban fogalmazva, annak, hogy régebben szó sem lehetett arról, hogy akárcsak megközelítőleg is realisztikusan adják vissza az autóvezetés élményét. A ravasz fejlesztők ezért meg sem próbálkoztak ezzel az ott és akkor a lehetőségeiket okvetlenül meghaladó feladattal – inkább előremenekültek, és ízléstől függően többé-kevésbé eltúlozták a virtuális járművek viselkedését. 

Ez a megfelelő grafikával és atmoszférával párosítva telitalálatnak bizonyult, mert az adrenalinpumpáló száguldozás közepette senkit sem érdekelt, hogy a programok fizikai modelljei köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ha tehát azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy minél gyorsabban hasíthassunk, bízunk a reflexeinkben, és elképzelni sem tudunk szebb látványt a hihetetlen sebesség miatt színpompás-kaotikus masszává olvadó tájnál, ne is keresgéljünk tovább. 

Gokart versenyjátékok

Annak dacára, hogy csupán egy évadon keresztül vetítették, a hazánkban is ismert, 1968-as Flúgos futam hatása felbecsülhetetlen. Kismillió egyéb animációs alkotás igyekezett lemásolni a Hanna-Barbera duó különös sofőrökre, bizarr járművekre és a szabályokat finoman szólva is lazán kezelő versenyekre építő művének sajátos hangulatát. De ez végül nem a rajzfilmstúdióknak, hanem a Nintendónak sikerült, mivel bár gokartos versenyjátékok már az 1992-es Super Mario Kart előtt is léteztek, mégis ez a gyöngyszem fektette le a kikristályosodott alapokat.

A változatos, nemritkán más-más erősségekkel és gyengeségekkel bíró, egy, vagy több franchise-hoz köthető szereplőgárda alapkövetelménynek számít. Ahogy az is bevett dolog, hogy a látvány és a játékélmény jellemzően a szombati mesematinékat idézi – vagyis az arcade-jellegű programokhoz hasonlóan itt sem érdemes arra számítanunk, hogy ha nekihajtunk egy téglafalnak, akkor mindennek vége. Egyszerűen lepattanunk, kicsit ide-oda bukdácsolunk, aztán folytathatjuk az utunkat.

Lényeges különbség viszont, hogy míg az arcade címeknél ritka, hogy fegyverekkel vagy teljesítményünket ideiglenesen megdobó kütyükkel operálhatunk, addig ezeknél a műveknél ez jóformán kötelező kellék. Persze, véres-beles akcióban bízni dőreség: a bevethető arzenál karikatúraszerű, és még a legdurvább készségek is csak ideiglenes, ám fájó bosszúságot okoznak. Vagyis, ha ügyességünk mellett a taktikai érzékünkben, valamint a helyzetfelismerő képességünkben is bízunk, ráadásul kedveljük a jópofa és vidám külsőségeket, érdemes elmélyednünk a kategóriában. 

Szimulátorok

Nem túl meglepő módon közös jellemzőjük, hogy eltérő mértékben ugyan, de a vezetés valódi élményét próbálják visszaadni. Gyakori, hogy már-már kínos alapossággal kell összeválogatni verdánk alkatrészeit és kiegészítőit, a szükséges finomhangolásról nem is beszélve. Ebből adódóan a gáz padlóig nyomása gyakran a legrosszabb amit tehetünk, mert egy kisebb huppanó is elég ahhoz, hogy a közeli bokrok között kössünk ki – a váratlanul megváltozó terepviszonyokat nem is említve. Így, miközben természetesen a jó szem-kéz koordináció elengedhetetlen, mivel megeshet, hogy a másodperc tört része alatt kell akár helyrehozhatatlan problémákat okozó helyzeteket menedzselni, legalább ennnyire fontos a megfontoltság is. A szimulátorok esetében tehát a verseny tervezést és taktikázást igénylő észjáték, ahol a koncentrálóképesség legalább olyan fontos, mint az, hogy hibátlanul vegyük a kanyarokat – például az F1 2021-ben.

Akárhogy is döntesz, egy dolog biztos: a Betme mindig lehetőséget kínál arra, hogy kipróbálhasd magad tétmeccseken. Ha még nem tetted meg, regisztrálj – ha pedig már van felhasználói fiókod, akkor akár lényegében egyetlen forint elköltése nélkül is kipróbálható tournamentjeink csakis reád várnak. Vagy ha ahhoz van kedved, te magad is indíthatsz egy, a szájad íze szerinti meccset, ahol te hozod a szabályokat, és te szabod meg a tétet!

apk button download

sign up and redeem your welcome gift

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Get gaming & esports news straight to your inbox. 100% Value 0% Spam. A weekly email focused on the most important news and progression of gaming, our app and weekly tournaments.

Facebook logoyoutue iconinstagram icondiscord icontiktok icon