close button

Download now!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ingyensörtől a milliókig – Az Esport szerény kezdetei

Ingyensörtől a milliókig – Az Esport szerény kezdetei

Manapság, mikor az, hogy videójátékozásból élünk meg, abszolút reális opció, érdemes tisztelgésképpen visszatekintenünk azokra, akik ezt akarva-akaratlanul is lehetővé tették. 

A Betme nem bonyolítja a dolgokat. Ha tehetséges vagy és elszánt, röhögve feltörhetsz a legnagyobbak közé. Aki pedig azzal jön, hogy rendes ember a ládagyárban kezdi a dupla műszakot reggel hatkor, az tehet neked egy szívességet. Már ha szépen kéri, és vagy olyan jó fej, hogy megengeded neki. Mivel 2022-ben már egyáltalán nem igazak azok az orrvérzésig hangoztatott közhelyek, amikkel az idősebbek rendszeresen zsibbasztják az embert. Elvégre ha egyesek az üvegbe zárt szellentésüket meg a fürdővizüket árulhatják azon az alapon, hogy csinosak, illetve néha kontroller van a kezükben, akkor egy valóban ügyes gamer is csinosat szakíthat. Már ha van benne kitartás és bátorság, hogy megmutassa a világnak, hogy mire is képes. 

Ám abban van valami, hogy nem is olyan régen az embert megértően bólogató, fehér köpenyes orvosok és ápolók vitték volna be a pszichiátriára, ha azzal jön, hogy ilyesmiből akar megélni. Mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a videójátékozás egy szűk, a többség által bizalmatlanul méregetett kör hobbijaként kezdte. Erre kismillió példa sorolható. A konzolok ötletét kitaláló és megvalósító Ralph Baerben annyira nem bíztak a főnökei, hogy több, mint húsz évbe került, mire elkészíthette az első masinát. Sőt, pénzt is alig kapott – mai árakon számolva hétmillió forintból kellett forradalmit alkotnia, ami igen jó pénz, ha az ember kocsit vesz, vagy pláne, ha bulizni indul hétvégén. Ellenben, ha figyelembe vesszük, hogy ma már a viccnek erős, komolyan meg nem gondolt Shower With Your Dad Simulator 2015: Do You Still Shower With Your Dad-ért is elkérnek 375 forintot, meghökkentően kevés. 

A számítógépek terén pedig még rosszabb volt a helyzet. A böhöm monstrumok néha egész emeleteket is elfoglaltak, súlyuk megközelítette az egy tonnát, dollármilliókba kerültek, és ha elszakadt egy mágnesszalag, vagy elveszett egy lyukkártya, hetek eredményei mentek a levesbe. Persze, a közhiedelemmel ellentétben az informatikusok is emberek, tehát alapvetően jobban szeretnek játszani mint dolgozni. Így apránként rájöttek, hogy hogyan lehet a mai szemmel nézve elképesztően gyenge teljesítményű gépeket a bonyolult kalkulációk elvégzésénél jóval nemesebb célra használni. Hamar szöveges RPG-k és ilyen-olyan, kezdetleges próbálkozások tűntek fel, de a koronázatlan királynak az 1962-es Spacewar számított. Az itt kipróbálható Spacewar! ma már nem tűnik nagy számnak, de ott ez volt a PUBG-ba oltott Fortnite, egy csipetnyi CoD-dal megszórva. A multi-lövöldék és kis jóindulattal a battle royale-ok ősatyjaként is tisztelhető programban nem túl meglepő módon egy űrhajót irányítunk. A célunk pedig az, hogy szétlőjjük a riválisainkat, és lehetőleg ne szippantson be minket egy erőteljes gravitációs vonzású csillag. 

Nem túl sok, de tartozunk annyival a tényeknek, hogy még ma is kenterbe veri az EA egyik-másik emberiség elleni bűntettét. Ötven-hatvan éve pedig mindenkinek leesett tőle az álla, aki mérhetetlen mázlijára hozzáfért egy számítógéphez. Ez főleg az az egyetemeken tanulókra és dolgozókra volt igaz. A technikusok, doktoranduszok, zöldfülű elsőéves gólyák és diplomamunkájukon ügyködő végzősök egy emberként vetették rá magukat a játékra. Ám még így is csak tíz évvel később, 1972-ben figyelt fel először a külvilág arra, hogy azok a furcsa, hosszú hajú, szakállas figurák mégis mit csinálnak. A Rolling Stone magazin újságírója, Stewart Brand addig rágta főszerkesztője fülét, hogy az végül megunta a zaklatásnak is beillő könyörgést. Ráadásul abba is belement, hogy a lap szponzoráljon egy versenyt. 

Ugyanakkor, az 1972. október 19-én, este nyolc órától lezajlott Intergalaktikus Spacewar! Olimpiának keresztelt esemény körülbelül annyira volt fényűző, mint kényszeresküvő egy észak-koreai ragálykórházban. Az indulók kaptak némi ingyensört, és a nyereményekről mindent elárul, hogy a kategóriák abszolút győztesei újság-előfizetéssel gazdagodtak. 

De ez senkit sem érdekelt, mivel a hangulat bőven kárpótolta a résztvevőket a szerény díjakért. Ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy akármilyen gyengécske is volt a jutalom a maiakhoz képest, a játékosok kedvükre szórakozhattak, a hobbijuknak élhettek, és még a legolcsóbb ingyencucc is pikáns ízt ad egy versenynek. Mert mégis más, ha van tét. 

Az viszont beszédes, hogy a legeredményesebb titán pontos kiléte nem derül ki a lelkes Brand írásából. Hiszen az benne van, hogy Bruce Baumgart tarolt a Free for All-nak keresztelt, össznépi ereszd el a hajamaton. Ahogy azt is tudjuk, hogy Robert E. Maas volt a páros bajnokság egyik győztese. A párjáról azonban, aki az egy-egy elleni összecsapásokat is megnyerte, csupán annyit tudunk, hogy Tovarnak hívták. Vagyis az est sztárjának teljes neve egyszerűen nincs benne a cikkben. 

Ám ez már a múlt. Manapság ha jó vagy, az egész világ tud rólad, és a tétek is nagyobbak tessék-lássék apróságoknál. Ez nálunk sincs máshogy. Jelentkezz a tournamentjeinkre, vagy indíts te magad egy meccset, és légy az Esportolók új nemzedékének tagja. 

apk button download

sign up and redeem your welcome gift

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Get gaming & esports news straight to your inbox. 100% Value 0% Spam. A weekly email focused on the most important news and progression of gaming, our app and weekly tournaments.

Facebook logoyoutue iconinstagram icondiscord icontiktok icon