close button

Download now!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Csirkék, démonok, népmesék – A magyar játékfejlesztés gyöngyszemei

Legújabb blogbejegyzésünkben a hazai fejlesztők legjobban sikerült munkáiból válogattunk ki párat. 

Bár a hazai játékfejlesztés még tagadhatatlanul adósunk egy, a Witcher-trilógiához vagy a Kingdom Come: Deliverance-hoz hasonló világsikerrel, az itthoni csapatok is igyekeznek kitenni magukért. Legújabb cikkünkben ezért az utóbbi pár év jobban sikerült, magyar fejlesztésű címeiből válogattunk ki hatot!

A NeocoreGames talán hazánk messze legismertebb stúdiója, így úgy illik, hogy két művüket is górcső alá vegyük. Miként azt nem nagy kunszt kitalálni, az akció-RPG-k közé tartozó Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr a távoli, sötét jövőbe vezet minket. Az Istencsászár felkent ügynökeként deklarált célunk a Káosz fertelmes erőinek megzabolázása: egyedül rajtunk múlik, hogy mi lesz a hányattatott sorsú Caligari-szektor sorsa. 

A körökre osztott taktikai szerepjátékok rajongóinak szóló King Arthur: Knight's Tale pedig a klasszikus Arthur-mondakör dark fantasy elemekkel megspékelt újramesélése. A szokásos leosztással szemben nem a lovagkirály, hanem ősellensége, Mordred bőrébe bújhatunk bele, és nem kisebb feladat súlya nyomja a vállunkat, mint az Excalibur halála után élőholt fertelemként garázdálkodó hordozójának elpusztítása. 

A magyar népmesék és ősmagyar mondák kultúránk egyik alapját jelentik – kész csoda, hogy csupán 2020-ban jelent meg az első, ezeket méltó módon feldolgozó játék. A körökre osztott harcrendszerű, belső nézetű CRPG-k sorát erősítő Operencia: The Stolen Sun-ban az ellopott napot kell visszaszereznünk a sötétség erőitől, és eközben egy fantasztikus utazás résztvevői lehetünk. A hét vezér sírja, Déva elátkozott vára, vagy éppen egy mágikus erdő: a jól ismert, de mégis szellemesen tálalt helyszíneken barangolva nem csupán harctéri jártasságunkról, hanem furfangos észjárásunkról is számot adhatunk. 

A kuriózumra éhezők figyelmét a Chicken Police: Paint it RED! keltheti fel. A The Wild Gentleman interaktív filmnek is beillő kalandjátékában egy antropomorf, de távolról sem rajzfilmszerű állatokkal teli, furcsa univerzumban találjuk magunk. Célunk pedig az, hogy az alkoholista, és lényegében nyugdíjba kényszerített Santino Featherland, valamint partnere, Marty McChicken sorsát egyengetve felgöngyölítsünk egy szövevényes, gyilkosságokkal teli ügyet. Meredek szövegek, egyedi látványvilág, és a két világháború közötti hard-boiled stílus tökéletes paródiája: több sem kell egy izgalmas, ráadásul az agytekervényeinket is megmozgató kalandhoz!

A Quern - Undying Thoughts sem árul zsákbamacskát. A Myst-franchise ihlette, abszolút pacifista kalandjátékban a spirituális értékekre fittyet hányó, ám a fejlődést nagyban elősegítő tudomány, valamint a természettel harmóniában élő, azonban a haladást elvi alapon ellenző miszticizmus örök párharcába kapcsolódhatunk be. Egy csodás szigeten barangolva rafinált logikai fejtörők tucatjai várnak ránk, és miközben egyik elmetornát a másik után oldjuk meg, apránként feltárul előttünk az ezernyi titkot és érdekességet rejtő vidék története.

Záróakkordként, ha egy nehéz nap után egyszerűen kieresztenénk a gőzt, akkor az Infected Shelter a nekünk való csemege. A nyolcvanas-kilencvenes évek játéktermi beat 'em upjai előtt tisztelgő henteldében egy véletlenszerűen generált, posztapokaliptikus világban tehetjük magunkat próbára zombik, fosztogatók, mutánsok és hasonló bajkeverők ellen. Kivégzések, bőséges fegyverkínálat, és az élményt fokozandó, rogue-lite játékmenet: mi egyéb kéne akkor, ha mindenből elegünk van, és bevernénk vagy szétlőnénk pár agresszív, agyzabáló anyaszomorító rothadó képét?

apk button download

sign up and redeem your welcome gift

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Get gaming & esports news straight to your inbox. 100% Value 0% Spam. A weekly email focused on the most important news and progression of gaming, our app and weekly tournaments.

Facebook logoyoutue iconinstagram icondiscord icontiktok icon