close button

Download now!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

A kezedben a sorsod – A mobiljátékok rövid történelme

A Snake-től rögös út vezetett a PUBG Mobile-ig – és ki tudja, hogy hol van az út vége?!

Ahogy azt játékkínálatunk is ékesen tükrözi, a Betme komoly figyelmet fordít a mobilokra. Ez persze nem csoda, hiszen a játékipar páratlanul dinamikus fejlődése főleg ennek a platformnak köszönhető. A Newzoo 2021 végén publikált kutatása szerint az ágazat 180 milliárd dollárra taksált bevételének 52%-a ebből a forrásból származik. Leszögezhetjük tehát, hogy napjainkban ez a szórakozás egyik legtöbb embert elérő, és ebből adódóan páratlanul fontos módja – azonban ez nem mindig volt így. 

Kár volna tagadni, hogy a gigászira duzzadt szcénát nem is olyan rég még igencsak gúzsba kötötték a technológiai korlátok. A fejlesztők ezért nem is tűztek ki maguk elé komoly célokat. Jellemzően beérték a Tetris vagy a Snake átportolásával, esetleg egy-két gomb nyomkodására építő, hamar megunható apróságok kiötlésével. Ezek nem szolgáltak komolyabb célt annál, hogy az ember a dugóban rostokolva vagy egy váróteremben ücsörögve jól-rosszul elüsse a szabadidejét.

A helyzet a kétezres évek közepétől kezdődően változott meg. A mobilok egyre fejlettebb hardverrel bírtak, így komplexebb alkotások, például körökre osztott stratégiai programok vagy randiszimulátorok is megjelenhettek rájuk. Ráadásul az internet robbanásszerű térhódítása a terjesztési problémákat is megoldotta, és utat nyitott a multi elterjedése felé. A 2007. június 29-én megjelent iPhone és a 2008. július 10-én elstartoló App Store aztán újabb lökést adtak a szektornak.

Dragonite - PokemonG

Mobilon játszani hirtelen nem hasztalan pótcselekvés, hanem érdemi kikapcsolódás lett, és sorra jelentek meg a ma már klasszikusnak számító címek. Angry Birds, Candy Crush Saga, Clash of Clans, Honor of Kings, Puzzle & Dragons vagy éppen a milliókat a szabadba kicsaló Pokémon Go: a lista napestig sorolható lenne. Napjainkban pedig az Esport-fókuszú hozzáállás a domináns: egyre több és több, kifejezetten a virtuális viadalok szerelmeseinek szóló mű jelenik meg. Ebből adódóan a legnagyobbak sem tehetik meg, hogy figyelmen kívül hagyják a platformot.

Clash Royale Mobil

Beszédes, hogy a 2018. március 19-én debütáló PUBG Mobile alig négy kurta esztendő alatt a negyedik legtöbb bevételt hozó mobiljátékká avanzsált. De a legszerényebb becslések szerint is hárommilliárd dollár bekasszírozó, 2016-os Clash Royale-nak, és a 2019 októbere óta 1,5 milliárd dollárt összeszedő Call of Duty: Mobile-nak sincs oka szégyenkezni. Ilyen számokról régebben álmodni sem mert volna senki – és a jövő még fényesebb sikerek ígér. Nem véletlen, hogy a csapatalapú taktikai FPS-ek egyik legkiválóbb képviselője, a Tom Clancy's Rainbow Six Siege még az idén egy ingyenesen letölthető átirattal fog jelentkezni. Ez pedig gyaníthatóan alapjaiban rengeti majd meg a piacot.

Egy dolog tehát biztos: a Betme a jövőben is követni fogja a mobiljátékok legfrissebb trendjeit. Napról-napra bővülő kínálatunkban garantáltan megtaláljátok a legújabb címeket. Vegyél akár lényegében ingyen részt hétről-hétre megtartott tournamentjeinken, vagy diktáld te a szabályokat, és indíts egy saját meccset. Emellett Facebook, Instagram, illetve TikTok oldalunkon hasznos tippeket és trükköket olvashattok arról, hogy hogyan lehettek jobbak kedvenceitekben.

apk button download

sign up and redeem your welcome gift

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Get gaming & esports news straight to your inbox. 100% Value 0% Spam. A weekly email focused on the most important news and progression of gaming, our app and weekly tournaments.

Facebook logoyoutue iconinstagram icondiscord icontiktok icon