close button

Download now!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

A gépigényről közérthetően – Honnan tudhatjuk, hogy fut-e egy játék a számítógépünkön?

A konzoltulajdonosok bizonyos szempontból igen szerencsések, hiszen kuriózumszámba menő kivételektől eltekintve nem kell masinájuk fejlesztésével és a gépigénnyel foglalkozniuk. Egyszerűen megveszik az adott játékot, és futtatják – egyszerűbb és kényelmesebb nem is nagyon lehetne. PC-n ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel a számítógépet preferálóknak oda kell figyelniük arra, hogy gépük kellőképpen erős legyen ahhoz, hogy megbirkózzon a kinézett alkotással. Tekintve, hogy egy népszerűbb mű ára bőven húszezer forint felett van akkor is, ha nem ruházunk be DLC-kbe vagy kozmetikai mikrotranzakciókba, egy hibás döntés sokba kerülhet.

Lássuk hát, hogy mit lehet tenni az efféle kellemetlen balesetek megelőzése érdekében!

A legfontosabb annak a tisztázása, hogy a vasunk egyáltalán futtatja-e akár a létező legalacsonyabb beállításokon a drága pénzen megvett programmal. Ennek a legjobb, de nem kizárólagos fokmérője egy, a kiadók és a fejlesztők által kiadott, hivatalos minimum-gépigény.

A Call of Duty: Modern Warfare 2 minimális gépigénye például az alábbi a Steam-oldal tanúbizonysága szerint:

64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
Op. rendszer: Windows® 10 64 Bit (legfrisebb verzió)
Processzor: Intel® Core™ i3-6100 / Core™ i5-2500K or AMD Ryzen™ 3 1200
Memória: 8 GB RAM
Grafika: NVIDIA® GeForce® GTX 960 vagy AMD Radeon™ RX 470
DirectX: Verzió: 12
Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
Tárhely: 125 GB szabad hely


Vagyis elméleti síkon ez a leggyengébb számítógép, amin a Call of Duty 2: Modern Warfare elfut. Viszont kissé paradox módon hiába ez a hivatalos gépigény, az itt leírtakat érdemes egy csipetnyi sóval kezelnünk. Ennek oka az, hogy a kilencvenes években a gépigényeket jellemzően alulbecsülték, hogy minél többeket sarkalljanak vásárlásra, de manapság az ellenkezője figyelhető meg.

Az úgynevezett "minimum gépigény" gyakran egyáltalán nem jelent tényleges minimumot – ezzel elkerülhetőek a kellemetlen botrányok és a panaszkodó tömegek, hiszen a lincshangulat 2022-ben egy máskülönben igényes próbálkozás szomorú és méltatlan végét jelentheti.

Persze, csodák nincsenek. Az internetkapcsolatot, a tárhelyet és az operációs rendszert nem lehet megkerülni – jól is nézne ki, ha valaki Windows XP-n akarná futtatni az új CoD-ot, vagy abban bízna, hogy 60 GB-nyi tárhely elég lesz valami ráolvasásnak köszönhetően. Ám a többi esetben elképzelhető, hogy egy gyengébb masina is elég: ezt a legbiztosabban a https://gamesystemrequirements.com/ címen lehet ellenőrizni.

Kiválasztjuk a játékot, megadjuk számítógépünk paramétereit, és egy tisztességes becslést kapunk arról, hogy a gyakorlati tapasztalatok tükrében mire számítsunk. Ám ha nem akarunk kockáztatni, okvetlenül fejlesszük gépünket, hogy elérje a minimumot – vagy ha teljes pompájában akarjuk élvezni kiszemeltünket, akkor tegyünk meg mindent, hogy elérjük az ajánlott gépigényt.

Ez a CoD: Modern Warfare 2-nél így néz ki:

64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
Op. rendszer: Windows® 10 64 Bit (legfrisebb verzió) vagy Windows® 11 64 Bit (legfrisebb verzió)
Processzor: Intel® Core™ i5-6600K / Core™ i7-4770 vagy AMD Ryzen™ 5 1400
Memória: 12 GB RAM
Grafika: NVIDIA® GeForce® GTX 1060 vagy AMD Radeon™ RX 580
DirectX: Verzió: 12
Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
Tárhely: 125 GB szabad hely

Ahogy látható, egyes követelmények változatlanok – mások viszont jóval keményebbek, erősebb processzor és videókártya, valamint több memória kell, hogy ne a minimum-beállításokkal oszthassuk az áldást. De cserébe az élmény mindenért kárpótol.


A Call of Duty Modern Warfare 2 természetesen a Betme kínálatából is elérhető. Azonban az Androidot futtató készülékeket használóknak érdemes letölteniük az ingyenes Betme Pro-t, hogy minden opciót kipróbálhassanak, és kihozhassák magukból a maximumot!

apk button download

sign up and redeem your welcome gift

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Get gaming & esports news straight to your inbox. 100% Value 0% Spam. A weekly email focused on the most important news and progression of gaming, our app and weekly tournaments.

Facebook logoyoutue iconinstagram icondiscord icontiktok icon